Telefon

+36 30/972 3766

E-mail

hari.aniko.kineziologia@gmail.com

Kinek van szüksége Kineziológusra?

Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük,

 • hogy egyszerűen nem érezzük jól magunkat a bőrünkben
 •  hogy képességeinket meghaladó, megterhelő élethelyzetekkel kerülünk szembe.
 • hogy elképzelésünk sincs, hogyan kellene megoldanunk egy helyzetet
 • hogy tehetetlenek érezzük magunkat
 • hogy elveszítettük az irányítást életünk felett.
 • hogy szenvedünk egy kapcsolatban (munkahelyi, párkapcsolati, gyermeknevelés).
 • hogy elveszítünk egy számunkra fontos embert és ezt nem tudjuk feldolgozni.
 • hogy kiégés felé haladunk, és érdektelenné válnak a dolgok.
 • hogy a gondjaink annyira ellepnek, hogy a napi életünk menedzselése is nagy terhet jelent.

Ilyenkor megpróbáljuk valahogy megoldani a helyzetet. Önsegítő könyvek, beszélgetések a barátokkal, a családdal, megjelenhetnek a “guruk” az életünkben. Lehet, hogy van kivel megbeszélnünk a problémáinkat, és ez minden bizonnyal segít, de van, hogy ez kevés. Szükségünk lehet külső segítségre, egy jól képzett szakemberre, aki képes arra, hogy segítsen átlendülni a problémáinkon.

Legtöbbször azonban mégis nehéz rászánni magunkat, hogy megtegyük az első lépést a segítség kérés felé.

– Minek mennék én tanácsadóhoz/ kineziológushoz/coach-hoz…?

– Nem vagyok lelki beteg, így nincs is szükségem rá.

– Meg tudom beszélni a problémáimat a barátaimmal és akár a családtagjaimmal is.

A tanácsadó kineziológus és a coach nem lelki betegekkel foglalkozik. Sőt, nem is tartozik a kompetenciájába. Lelki betegekkel az erre képzett pszichológusok, pszichiáterek foglalkoznak.

A tanácsadó kineziológus/coach az élet egyéb területein képes segíteni, ahol úgy érzi, hogy elakadt, nem sikerül megoldást találnia, szeretne továbblépni, konfliktust kezelni, esetleg életvezetési nehézséggel küszködik.

Tényleg néha sokkal könnyebbnek tűnik olyan valakivel megbeszélni a nehézségeinket aki közel áll hozzánk. Azonban mind a tapasztalat, mind a szakmai módszerek azt vallják, hogy jobb olyan valakivel beszélgetni ezekről, akiknek nincsenek előfeltevései velünk, aki kívülálló. Ugyanis egy idegen objektíven képes rálátni az életünkre, nem elfogult velünk szemben, így optimálisan tud segíteni.

 • Nem tudom elképzelni, hogy egy idegennek beszéljek a dolgaimról.

A megfelelő szakember kiválasztásának egyik fontos szempontja a bizalom. Olyan szakembert válasszon, akiben megbízik. Támogató, megértő környezetben felszabadultan képes az ember beszélni nehézségeiről, érzéseiről.

Azt is érdemes tudni, hogy a tanácsadót/coachot is köti a titoktartás. Nem beszélhet az Ön engedélye nélkül senkinek az Önnel folytatott beszélgetésről.

 • Nem tudom elképzelni, hogy egy beszélgetés képes segíteni.

Nem is tud. A problémája nem fog egy alkalommal megoldódni. A tanácsadó kineziológus/coach ráadásul “csak” segít Önnek a problémái megoldásában, de nem oldja meg Ön helyett.

 A megoldáshoz Ön is kell!!! Ön hozza meg a döntéseket és cselekszi meg, amit meg kell cselekednie. Új szempontokat kaphat a beszélgetések során, amelyek új látásmódot, lehetőségeket mutathatnak meg az Ön részére. (Ha egy segítő konkrétan megmondja Önnek a tutit, azaz hogy mit kell tennie, akkor keressen valaki mást!)

Általában 3-5 alkalom szükséges egy probléma megoldásához. Van akinél ennél kevesebb is elég, szinte csak egy kis lökés kell, van akinél több időre van szükség.

 • Nem vagyok én gyenge, hogy segítségre szoruljak! Csak én oldhatom meg a problémámat!

Segítséget kérni nem a gyengeség jele. Egyébként is elmondja a problémáját a barátjának/barátnőjének, szomszédjának, a postásnak és ki tudja még kinek. Ők vagy meghallgatják, vagy nem, egyetértenek Önnel vagy nem, de az biztos, hogy nem lesznek objektívek.

A segítő független az Ön nehéz helyzetétől, ezért objektíven képes rálátni az Ön problémájára és képes arra, hogy az Ön számára a lehető legjobb segítséget nyújtsa.

Ha rászánja magát arra, hogy segítséget kér az azt jelenti, hogy van Önben elég erő és elhatározás, hogy szembenézzen a szőnyeg alá söpört ügyeivel, azzal, hogy valamit változtatni szeretne az életén, hogy egy boldogabb élet felé szeretne haladni.

 • Mindegyik tanácsadó kineziológus/coach ugyanazt tudja?

Nem. Érdemes megnézni a bemutatkozást, hogy kinek, milyen végzettsége van, mióta gyakorolja a szakmáját. Minél szélesebb az ismeretanyaga egy segítőnek, annál szélesebb körű segítséget képes nyújtani. A szakembereknek is fontos, hogy tovább képezzék magukat.

Amennyiben úgy érzi, hogy ez az írás Önnek szól, cselekedjen, kérjen segítséget, hogy segíthessen Önmagán.

Üdvözlettel:

Hári Anikó   +3630/972-3766

Kineziológus One-Brain oktató

Önismereti-személyiségfejlesztő tréner

Párkapcsolati mentor

Gyógypedagógiai asszisztens

Eredeti szövegforrás: Gál Attila Kineziológus szakértő

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük